Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Konferenca Izzivi proizvodnje energije iz obnovljivih virov

3. oktober 2024 – Ob zaključevanju programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje, ki se izvaja v okviru Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma 2014–2021, je v sredo, 2. oktobra 2024, v Ljubljani potekala konferenca z naslovom Izzivi proizvodnje energije iz obnovljivih virov.

Na konferenci je bilo v ospredju področje pridobivanja energije iz obnovljivih virov ter izzivi, ki jih prinaša. Prav tako so bili na konferenci predstavljeni trije projekti, ki so podprti s sredstvi Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora in so delovali na področju proizvodnje energije iz manj uveljavljenih obnovljivih virov v Sloveniji.

Dobrodošlico na konferenci je izrazil Marko Koprivc, državni sekretar, pristojen za kohezijsko politiko, ki je v svojem nagovoru poudaril, da sta »Finančni mehanizem EGP in Norveški finančni mehanizem z nepovratnimi sredstvi omogočila izvedbo 17 projektov, ki so združili več kot 90 partnerjev in pripomogli k večji energetski učinkovitosti, povečanju deleža obnovljivih virov v energetskem sistemu in zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.« Ob tej priložnosti se je iskreno zahvalil vsem partnerjem in sodelujočim organizacijam, ki so prispevali k uspešni izvedbi teh projektov.

Državni sekretar, pristojen za kohezijsko politiko, Marko Koprivc med pozdravnim nagovorom.
@ MKRR

Pozdravni nagovor je podal tudi Herman Baskår, predstavnik Norveškega veleposlaništva v Budimpešti, ki je pristojno za Slovenijo. V uvodu je izpostavil, da se zahvaljuje »Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, ki v Sloveniji upravlja s Finančnim mehanizmom EGP in Norveškim finančnim mehanizmom, za povabilo in organizacijo tega dogodka za izmenjavo izkušenj.« V nadaljevanju pa poudaril, da »čeprav se približujemo koncu sedanjega obdobja finančnih mehanizmov, so nedavno Norveška, Islandija in Lihtenštajn ter Evropska unija podpisale sporazum o prihodnjem obdobju Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP 2021–2028.«

Predstavnik Norveškega veleposlaništva, pristojnega za Slovenijo med nagovorom.
@ MKRR

Sledila je predstavitev sodelovanja v mednarodnih projektih s strani Norveške agencije za okolje, ki kot programski partner iz države donatorice sodeluje pri izvajanju nekaterih okoljskih programov v državah upravičenkah. Na konferenci je Svein Terje Båtvik z Norveške agencije za okolje naslovil sodelovanje Norveške agencije za okolje z osmimi državami upravičenkami v okviru Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP 2014–2021.

Predstavnik Norveške agencije za okolje med predstavitvijo.
@ MKRR

S strani več držav upravičenk je bilo predstavljeno, kako v okviru Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP 2014–2021 v svoji državi izvajajo program, ki naslavlja področje okolja. Pričelo se je s predstavitvijo Estonije in nadaljevalo s predstavitvijo Grčije, Hrvaške, Latvije, Poljske, Portugalske, Romunije in nenazadnje Slovenije. Vodja Sektorja za finančne mehanizme na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, Jadranka Plut, je predstavila izvajanje programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje v Sloveniji, kako je program naslavljal področje obnovljivih virov ter področje obnovljivih virov v Sloveniji umestila v širši kontekst. V predstavitvi je poudarila, da so »tudi sredstva Finančnega mehanizma EGP vplivala na dvig deleža energije iz virov obnovljive energije v Slovenije«.

Vodja Sektorja za finančne mehanizme v Sloveniji med predstavitvijo programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje.
@ MKRR

V naslednjem sklopu je gospod Gabriel Mezang Nkodo z Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj predstavil področje obnovljivih virov energije v kontekstu evropske politike ter kako to področje prispeva k zmanjševanju posledic podnebnih sprememb.

@ MKRR

Sledila je predstavitev priložnosti za sofinanciranje področja proizvodnje energije iz obnovljivih virov v prihodnosti. V tem sklopu je Uroš Fink z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo predstavil izvajanje Drugega Švicarskega prispevka v Sloveniji in kakšne priložnosti prinaša.

@ MKRR

Roger Bymolt z Urada za finančne mehanizme je predstavil, v kateri fazi se trenutno nahaja prihodnje obdobje Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP 2021–2028.

@ MKRR

Sledile so predstavitve treh projektov, podprtih s sredstvi Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora, ki so se osredotočali na področje pridobivanja energije iz obnovljivih virov. Andrej Lapanje z Geološkega zavoda Slovenije je predstavil vnaprej opredeljen projekt INFO-GEOTHERMAL , ki je naslavljal pridobivanje geotermalne energije.

@ MKRR

Dr. Mojca Božič iz Dravske elektrarne Maribor je predstavila demonstracijski projekt SI-Geo-Electricity, ki je prav tako naslavljal področje uporabe geotermične energije.

@ MKRR

In nenazadnje je Tina Bizjak iz Luke Koper predstavila izvajanje projekta SOPOREM, ki se je osredotočil na vzpostavitev proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, z izgradnjo dveh sončnih elektrarn v koprskem pristanišču in na strehi garažne hiše v Mestni občini Koper.

@ MKRR

Za konec se je predstavil projekt Zeleni pingvin, podprt s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma, ki se je izvajal v Sloveniji v okviru programa Izobraževanje – krepitev človeških virov. Predstavnica nosilca projekta, Tamara Ćetković iz podjetja ISKRAEMECO d.d., je udeležencem povedala, kako je projekt Zeleni pingvin s svojimi projektnimi aktivnostmi naslavljal podnebne spremembe in zmanjšanje ogljičnega odtisa.

@ MKRR

Konferenca Izzivi proizvodnje energije iz obnovljivih virov je izpostavila ključne izzive in priložnosti na področju obnovljivih virov energije ter poudarila pomembnost mednarodnega sodelovanja. Predstavljeni so bili uspešni projekti, ki prispevajo k trajnostni prihodnosti.

Skip to content