Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Izboljšanje spretnosti in kompetenc oseb, vključenih v kombinirano izobraževanje

17. september 2024 – V programskem obdobju 2014–2021 se izvaja program Izobraževanje – krepitev človeških virov, ki ima za cilj izboljšanje človeškega kapitala in baze znanja, s poudarkom na razvoju kompetenc za 21. stoletje.

V okviru programa Izobraževanje – krepitev človeških virov je bil s podporo Finančnega mehanizma EGP izveden projekt, ki prispeva k izboljšanju spretnosti in kompetenc oseb, vključenih v kombinirano izobraževanje. Ta projekt je z osredotočanjem na krepitev pedagoških in digitalnih kompetenc učiteljev ter razvijanjem inovativnih didaktičnih pristopov za kombinirano učenje ustvaril trajnostne rešitve, ki bodo tudi v prihodnje podpirale učitelje in učence pri soočanju z izzivi sodobnega izobraževanja.

Projekt KIPSI

Vnaprej opredeljen projekt Kombinirano izobraževanje v poklicnem in strokovnem izobraževanju (KIPSI), katerega nosilec je Center RS za poklicno izobraževanje (CPI), se je osredotočil na razvoj pedagoških in digitalnih kompetenc učiteljev ter oblikovanje didaktičnih strategij za izvajanje kombiniranega izobraževanja. V okviru projekta so razvili šolske strategije za uvajanje kombiniranega izobraževanja, pri čemer so sodelujoče šole ob podpori univerz oblikovale strategije za učinkovito integracijo teh metod. Ob tem so izvedli tudi usposabljanja in delavnice za učitelje, na katerih so jih seznanili z ustreznimi didaktičnimi tehnikami in orodji za kombinirano izobraževanje. Posvetili so se razvoju interaktivnih učnih gradiv, vključno z videi, obogateno resničnostjo (AR), virtualno resničnostjo (VR) in učnimi igrami. Gradiva so zasnovana tako, da učencem omogočajo bolj dinamično in angažirano učno izkušnjo. Sodelujočim šolam v projektu in še dodatnim osmim šolam v Sloveniji so omogočili nakup digitalne tehnologije in aplikacij za pripravo in uporabo interaktivnih (360°) videov ter učnih gradiv v virtualni in obogateni resničnosti. Skupaj z Akademsko in raziskovalno mrežo ARNES in Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so razvili in organizirali sklop usposabljanj za uporabo digitalne tehnologije in aplikacij. Gradiva in izobraževanja so tudi po koncu projekta dostopna v spletni učilnici projekta: https://kipsi.si/.

Poleg nosilca projekta CPI so v projektu sodelovali še projektni partnerji Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, Šolski center Novo mesto, Šolski center Celje, Srednja tehniška šola Koper, norveški projektni partnerji Østfold University College, Åssiden Upper Secondary School, Viken Higher Vocational College ter islandska projektna partnerja University of Akureyri in Akureyri Comprehensive College.

 

Sodelujoči na projektu KIPSI.
© KIPSI

VIR: Projekt KIPSI

Skip to content